Katedra Biotechnologii
Warsztaty laboratoryjne

Warsztaty laboratoryjne

W Zakładzie Biotechnologii w ramach współpracy UKW z Zespołem Szkół Gastronomicznych im. Jarosława Iwaszkiewicza w Bydgoszczy odbyły się warsztaty laboratoryjne. Za główny cel ćwiczeń wskazano praktyczne uzupełnienie wiedzy uczestników, zdobytej w trakcie zajęć lekcyjnych. Zadaniem uczniów, kształcących się w klasie o profilu zawodowym: Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych, było samodzielne oznaczanie zawartości kwasu askorbinowego w różnych produktach spożywczych z użyciem metody jodometrycznej. Dodatkowo prowadzący zajęcia, tj. mgr Aleksandra Menka oraz dr Beata Koim-Puchowska, szczególnie zwróciły uwagę na właściwości prozdrowotne kwasu askorbinowego oraz jego istotne znaczenie w przemyśle spożywczym. Mamy nadzieję, iż niniejsze zajęcia przyczynią się do zwiększenia zainteresowania wśród uczniów szkół średnich kierunkami kształcenia takimi jak biologia czy biotechnologia na naszym Uniwersytecie.