W Zakładzie Biotechnologii w ramach współpracy UKW z Zespołem Szkół Gastronomicznych im. Jarosława Iwaszkiewicza w Bydgoszczy odbyły się warsztaty laboratoryjne. Za główny cel ćwiczeń wskazano praktyczne uzupełnienie wiedzy uczestników, zdobytej w trakcie zajęć lekcyjnych. Zadaniem uczniów, kształcących się w klasie o profilu zawodowym: Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych, było samodzielne oznaczanie zawartości kwasu askorbinowego w różnych produktach spożywczych z użyciem metody jodometrycznej. Dodatkowo prowadzący zajęcia, tj. mgr Aleksandra Menka oraz dr Beata Koim-Puchowska, szczególnie zwróciły uwagę na właściwości prozdrowotne kwasu askorbinowego oraz jego istotne znaczenie w przemyśle spożywczym. Mamy nadzieję, iż niniejsze zajęcia przyczynią się do zwiększenia zainteresowania wśród uczniów szkół średnich kierunkami kształcenia takimi jak biologia czy biotechnologia na naszym Uniwersytecie.
Warsztaty laboratoryjne
20 grudnia 2018
modyfikacja: 20.12.2018 10:45