Oferta Katedry Biotechnologii dla przemysłu
Katedra Biotechnologii UKW oferuje usługi analityczne, ekspertyzy oraz doradztwo technologiczne dla przemysłu:
- spirytusowego,
- browarniczego,
- winiarskiego,
- w zakresie oceny stopnia skażenia alkoholu etylowego.
Oferta Katedry Biotechnologii dla przemysłu spirytusowego obejmuje:
- usługi analityczne z wykorzystaniem nowoczesnej aparatury badawczej tj.:
- ogólna analiza spirytusu metodą z wykorzystaniem kapilarnej chromatografii gazowej (GC)
- oznaczanie mocy spirytusu metodą areometryczną oraz piknometryczną (metoda odwoławcza) zgodnie z PN-A-79529-4:2005
- określenie efektywności działania enzymów amylolitycznych wykorzystanych do hydrolizy skrobi w trakcie procesu zacierania na podstawie stężenia wybranych węglowodanów oznaczanych metodą z wykorzystaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC)
- oznaczenie wydajności etanolu z surowców skrobiowych metodą fermentacyjną
- oznaczenie wilgotności surowca metodą wagosuszarkową
- ogólna charakterystyka przebiegu procesu fermentacji alkoholowej prowadzonego dla wybranego surowca skrobiowego oraz dowolnego ekstraktu początkowego zacieru w warunkach technologii BUS (bezciśnieniowego uwalniania skrobi). Analiza obejmuję: przeprowadzenie procesu zacierania z wykorzystaniem wybranych typów preparatów enzymatycznych, przeprowadzenie procesu fermentacji w bioreaktorze o pojemności roboczej zbiornika na poziomie 5,5 litra umożliwiającym ścisłe kontrolowanie parametrów fermentacji, oznaczenie stężeń wybranych węglowodanów oraz etanolu w kolejnych godzinach fermentacji metodą HPLC oraz ogólną analizę otrzymanego spirytusu metodą GC
- doradztwo technologiczne w zakresie:
- optymalizacji procesu technologicznego uwzględniającej oszczędność nośników energii, maksymalizację wykorzystania surowca i produktywność kadzi fermentacyjnych w gorzelni
- proekologicznych metod zagospodarowania wywaru gorzelniczego
- opracowywania zaleceń technologicznych dla gorzelni w tym obejmujących ocenę oraz wdrażanie do praktyki nowych preparatów enzymatycznych i ich kompozycji, nowych szczepów drożdży gorzelniczych
- technologii przerobu nietypowych surowców gorzelniczych (ocena składu i przydatności do przerobu, szacunkowa opłacalność przerobu)
- przechodzenia z energochłonnej technologii klasycznej na metodę bezciśnieniowego uwalniania skrobi (BUS)
Oferta Katedry Biotechnologii dla przemysłu browarniczego obejmuje analizy laboratoryjne dotyczące:
- oznaczenia stopnia scukrzenia słodu w trakcie procesu warzenia metodą z wykorzystaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC)
- oznaczenia stężenia etanolu w piwie metodą wykorzystaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC)
- oznaczenia stężenia lotnych produktów ubocznych fermentacji metodą z wykorzystaniem kapilarnej chromatografii gazowej (GC)
- oznaczenia ekstraktu pozornego oraz rzeczywistego piwa metodą areometryczną i refraktometryczną
- przeprowadzenia testu forsowania piwa metodą Hartonga
- oznaczenia kwasowości ogólnej piwa metodą miareczkowania wizualnego lub potencjometrycznego (metoda odwoławcza)
- oznaczenia stężenia wolnego azotu aminowego (FAN) oraz białka w piwie metodą spektrofotometryczną
- oznaczenia stężenia polifenoli w piwie metodą spektrofotometryczną
- oznaczenia zawartości substancji redukujących w piwie metodą spektrofotometryczną
- oznaczenia VDK (dwu ketonów m.in. diacetylu) w piwie metodą Carlsberga
- oznaczenia podstawowych parametrów jakościowych wody technologicznej
Oferta Katedry Biotechnologii dla przemysłu winiarskiego obejmuje analizy laboratoryjne dotyczące:
- oznaczenia zawartości kwasów organicznych tj. kwas octowy, mlekowy, jabłkowy, winowy, bursztynowy, cytrynowy oraz fumarowy w moszczach oraz w winie metodą z wykorzystaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC)
- oznaczenia stężenia etanolu w winie metodą z wykorzystaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC)
- oznaczenia stężenia lotnych produktów ubocznych fermentacji alkoholowej w winie metodą z wykorzystaniem kapilarnej chromatografii gazowej (GC)
- oznaczenia kwasowości lotnej wina metodą zgodną z PN-A-79120-08:1990
- oznaczenia kwasowości ogólnej wina metodą zgodną z PN-A-79120-07:1990
- oznaczenia stężenia ditlenku siarki w winie metodą zgodną z PN-A-79120-10:1990
- oznaczenia stężenia cukrów w moszczu oraz winie metodą z wykorzystaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC)
Katedra Biotechnologii oferuje również analizy laboratoryjne dla instytucji kontrolujących stopień skażenia alkoholu etylowego obejmujące:
- oznaczenia stężenia acetonu, alkoholu izopropylowego (2-propanol) oraz octanu etylu w skażonym alkoholu etylowym metodą z wykorzystaniem kapilarnej chromatografii gazowej (GC)
- oznaczenia stężenia benzoesanu denatonium (Bitrexu®) w skażonym alkoholu etylowym metodą z wykorzystaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC)
- oznaczania mocy spirytusu metodą areometryczną oraz piknometryczną (metoda odwoławcza) zgodnie z PN-A-79529-4:2005
- ekspertyzy umożliwiające rozróżnienie spirytusów otrzymanych w wyniku procesu rektyfikacji oraz destylacji produktów przemysłowych np. płynów do spryskiwaczy samochodowych.