Katedra Biotechnologii

Oferta Katedry Biotechnologii dla przemysłu

Katedra Biotechnologii UKW oferuje usługi analityczne, ekspertyzy oraz doradztwo technologiczne dla przemysłu:

  • spirytusowego,
  • browarniczego,
  • winiarskiego,
  • w zakresie oceny stopnia skażenia alkoholu etylowego.

Oferta Katedry Biotechnologii dla przemysłu spirytusowego obejmuje:

  • usługi analityczne z wykorzystaniem nowoczesnej aparatury badawczej tj.:
    • ogólna analiza spirytusu metodą z wykorzystaniem kapilarnej chromatografii gazowej (GC)
    • oznaczanie mocy spirytusu metodą areometryczną oraz piknometryczną (metoda odwoławcza) zgodnie z PN-A-79529-4:2005
    • określenie efektywności działania enzymów amylolitycznych wykorzystanych do hydrolizy skrobi w trakcie procesu zacierania na podstawie stężenia wybranych węglowodanów oznaczanych metodą z wykorzystaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC)
    • oznaczenie wydajności etanolu z surowców skrobiowych metodą fermentacyjną
    • oznaczenie wilgotności surowca metodą wagosuszarkową
    • ogólna charakterystyka przebiegu procesu fermentacji alkoholowej prowadzonego dla wybranego surowca skrobiowego oraz dowolnego ekstraktu początkowego zacieru w warunkach technologii BUS (bezciśnieniowego uwalniania skrobi). Analiza obejmuję: przeprowadzenie procesu zacierania z wykorzystaniem wybranych typów preparatów enzymatycznych, przeprowadzenie procesu fermentacji w bioreaktorze o pojemności roboczej zbiornika na poziomie 5,5 litra umożliwiającym ścisłe kontrolowanie parametrów fermentacji, oznaczenie stężeń wybranych węglowodanów oraz etanolu w kolejnych godzinach fermentacji metodą HPLC oraz ogólną analizę otrzymanego spirytusu metodą GC
  • doradztwo technologiczne w zakresie:
    • optymalizacji procesu technologicznego uwzględniającej oszczędność nośników energii, maksymalizację wykorzystania surowca i produktywność kadzi fermentacyjnych w gorzelni
    • proekologicznych metod zagospodarowania wywaru gorzelniczego
    • opracowywania zaleceń technologicznych dla gorzelni w tym obejmujących ocenę oraz wdrażanie do praktyki nowych preparatów enzymatycznych i ich kompozycji, nowych szczepów drożdży gorzelniczych
    • technologii przerobu nietypowych surowców gorzelniczych (ocena składu i przydatności do przerobu, szacunkowa opłacalność przerobu)
    • przechodzenia z energochłonnej technologii klasycznej na metodę bezciśnieniowego uwalniania skrobi (BUS)

Oferta Katedry Biotechnologii dla przemysłu browarniczego obejmuje analizy laboratoryjne dotyczące:

  • oznaczenia stopnia scukrzenia słodu w trakcie procesu warzenia metodą z wykorzystaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC)
  • oznaczenia stężenia etanolu w piwie metodą wykorzystaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC)
  • oznaczenia stężenia lotnych produktów ubocznych fermentacji metodą z wykorzystaniem kapilarnej chromatografii gazowej (GC)
  • oznaczenia ekstraktu pozornego oraz rzeczywistego piwa metodą areometryczną i refraktometryczną
  • przeprowadzenia testu forsowania piwa metodą Hartonga
  • oznaczenia kwasowości ogólnej piwa metodą miareczkowania wizualnego lub potencjometrycznego (metoda odwoławcza)
  • oznaczenia stężenia wolnego azotu aminowego (FAN) oraz białka w piwie metodą spektrofotometryczną
  • oznaczenia stężenia polifenoli w piwie metodą spektrofotometryczną
  • oznaczenia zawartości substancji redukujących w piwie metodą spektrofotometryczną
  • oznaczenia VDK (dwu ketonów m.in. diacetylu) w piwie metodą Carlsberga
  • oznaczenia podstawowych parametrów jakościowych wody technologicznej

 Oferta Katedry Biotechnologii dla przemysłu winiarskiego obejmuje analizy laboratoryjne dotyczące:

  • oznaczenia zawartości kwasów organicznych tj. kwas octowy, mlekowy, jabłkowy, winowy, bursztynowy, cytrynowy oraz fumarowy w moszczach oraz w winie metodą z wykorzystaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC)
  • oznaczenia stężenia etanolu w winie metodą z wykorzystaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC)
  • oznaczenia stężenia lotnych produktów ubocznych fermentacji alkoholowej w winie metodą z wykorzystaniem kapilarnej chromatografii gazowej (GC)
  • oznaczenia kwasowości lotnej wina metodą zgodną z PN-A-79120-08:1990
  • oznaczenia kwasowości ogólnej wina metodą zgodną z PN-A-79120-07:1990
  • oznaczenia stężenia ditlenku siarki w winie metodą zgodną z PN-A-79120-10:1990
  • oznaczenia stężenia cukrów w moszczu oraz winie metodą z wykorzystaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC)

Katedra Biotechnologii oferuje również analizy laboratoryjne dla instytucji kontrolujących stopień skażenia alkoholu etylowego obejmujące:

  • oznaczenia stężenia acetonu, alkoholu izopropylowego (2-propanol) oraz octanu etylu w skażonym alkoholu etylowym metodą z wykorzystaniem kapilarnej chromatografii gazowej (GC)
  • oznaczenia stężenia benzoesanu denatonium (Bitrexu®) w skażonym alkoholu etylowym metodą z wykorzystaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC)
  • oznaczania mocy spirytusu metodą areometryczną oraz piknometryczną (metoda odwoławcza) zgodnie z PN-A-79529-4:2005
  • ekspertyzy umożliwiające rozróżnienie spirytusów otrzymanych w wyniku procesu rektyfikacji oraz destylacji produktów przemysłowych np. płynów do spryskiwaczy samochodowych.