Katedra Biotechnologii

Przykładowe tematy prac dyplomowych realizowane w Katedrze Biotechnologii

Tematy prac licencjackich:

  • Znaczenie parametrów jakościowych melasy w kontekście produkcji drożdży piekarskich.
  • Pozyskiwanie biodegradowalnych biopolimerów w procesach biotechnologicznych - perspektywy wykorzystania i aspekty środowiskowe.
  • Drożdże winiarskie aspekty technologiczne i wpływ na jakość wina.
  • Rola wybranych gatunków Penicillium w procesach fermentacji serów i mięs.
  • Niefermentacyjne biotechnologie wykorzystania drożdży.
  • Zakres zastosowania i efekty użycia pullulanazy w procesach biotechnologicznych.
  • Biotechnologie wykorzystywane do usuwania metali ciężkich ze skażonych gleb.
  • Barwniki stosowane w technologii żywności wytwarzane przez drobnoustroje.
  • Otrzymywanie biosurfaktantów metodami biotechnologicznymi.
  • Substancje bioaktywne w szyszkach chmielu.
  • Metody biotechnologiczne produkcji pirazyn jako substancji zapachowych.
  • Mikrobiologiczna synteza związków powierzchniowo czynnych z grupy lipopeptydów i ich zastosowanie w przemyśle.
  • Wykorzystanie produktów odpadowych w syntezie biosurfaktantów z grupy lipopeptydów.
  • Charakterystyka sposobów integracji technologii produkcji bioetanolu pierwszej i drugiej generacji.
  • Żywność genetycznie modyfikowana - perspektywy i zagrożenia.
  • Bioaktywne składniki – pozytywne i negatywne skutki dodawania do żywności.
  • Mikrobiologiczna synteza kwasu hialuronowego i jego zastosowanie.
  • Biopolimery produkowane metodami biotechnologicznymi.
  • Stresy środowiskowe w hodowlach przemysłowych mikroorganizmów.

Tematy prac magisterskich:

  • Wpływ stresu środowiskowego wywołanego podwyższonym stężeniem kwasów organicznych na aktywność fermentacyjną drożdży Saccharomyces cerevisiae szczep Ethanol Red.
  • Charakterystyka odpowiedzi metabolicznej drożdży Saccharomyces cerevisiae (szczep Ethanol Red) na stres środowiskowy wywołany podwyższonym stężeniem wybranych kwasów organicznych.
  • Wpływ stężenia dwutlenku węgla na wzrost mikroalgi Pediastrum boryanum.
  • Ocena możliwości wykorzystania biomasy żytniego wywaru gorzelniczego do produkcji etanolu celulozowego przy wykorzystaniu kwasowej obróbki wstępnej.
  • Optymalizacja warunków hodowli wgłębnej (SmF) natywnych drożdży cerevisiae ukierunkowanej na produkcję fitaz.
  • Analiza parametrów fizyko-chemicznych wybranych regionalnych francuskich win białych wytrawnych.
  • Ocena wybranych parametrów fizyko-chemicznych piw popularnych na rynku krajowym.
  • Wpływ wybranych parametrów procesowych na wydajność biosorpcji jonów chromu (VI) z użyciem mikroalgi Pseudopediastrum boryanum.
  • Wpływ nieukierunkowanej mutagenezy na zmiany aktywności celulolitycznej izolatu Penicillium funiculosum.
  • Ocena wpływu mikronizacji frakcji stałej wywarów gorzelniczych na wydajność produkcji bioetanolu celulozowego.
  • Ocena wpływu pH środowiska na dynamikę wzrostu biomasy mikroalgi Pseudopediastrum boryanum.
  • Charakterystyka aktywności katalitycznej wybranych enzymów celulolitycznych wykorzystywanych w różnych gałęziach przemysłu.
  • Optymalizacja warunków mikrofalowej obróbki wstępnej biomasy lignocelulozowej.
  • Wpływ składników podłoża i warunków hodowli na biosyntezę surfaktyny przez szczep Bacillus subtilis
  • Produkty odpadowe jako substraty w syntezie mikrobiologicznej surfaktyny.
  • Zastosowanie odpadów przemysłu browarniczego w produkcji analogów surfaktyny oraz charakterystyka uzyskanych bioproduktów.