Przykładowe tematy prac dyplomowych realizowane w Katedrze Biotechnologii
Tematy prac licencjackich:
- Znaczenie parametrów jakościowych melasy w kontekście produkcji drożdży piekarskich.
- Pozyskiwanie biodegradowalnych biopolimerów w procesach biotechnologicznych - perspektywy wykorzystania i aspekty środowiskowe.
- Drożdże winiarskie aspekty technologiczne i wpływ na jakość wina.
- Rola wybranych gatunków Penicillium w procesach fermentacji serów i mięs.
- Niefermentacyjne biotechnologie wykorzystania drożdży.
- Zakres zastosowania i efekty użycia pullulanazy w procesach biotechnologicznych.
- Biotechnologie wykorzystywane do usuwania metali ciężkich ze skażonych gleb.
- Barwniki stosowane w technologii żywności wytwarzane przez drobnoustroje.
- Otrzymywanie biosurfaktantów metodami biotechnologicznymi.
- Substancje bioaktywne w szyszkach chmielu.
- Metody biotechnologiczne produkcji pirazyn jako substancji zapachowych.
- Mikrobiologiczna synteza związków powierzchniowo czynnych z grupy lipopeptydów i ich zastosowanie w przemyśle.
- Wykorzystanie produktów odpadowych w syntezie biosurfaktantów z grupy lipopeptydów.
- Charakterystyka sposobów integracji technologii produkcji bioetanolu pierwszej i drugiej generacji.
- Żywność genetycznie modyfikowana - perspektywy i zagrożenia.
- Bioaktywne składniki – pozytywne i negatywne skutki dodawania do żywności.
- Mikrobiologiczna synteza kwasu hialuronowego i jego zastosowanie.
- Biopolimery produkowane metodami biotechnologicznymi.
- Stresy środowiskowe w hodowlach przemysłowych mikroorganizmów.
Tematy prac magisterskich:
- Wpływ stresu środowiskowego wywołanego podwyższonym stężeniem kwasów organicznych na aktywność fermentacyjną drożdży Saccharomyces cerevisiae szczep Ethanol Red.
- Charakterystyka odpowiedzi metabolicznej drożdży Saccharomyces cerevisiae (szczep Ethanol Red) na stres środowiskowy wywołany podwyższonym stężeniem wybranych kwasów organicznych.
- Wpływ stężenia dwutlenku węgla na wzrost mikroalgi Pediastrum boryanum.
- Ocena możliwości wykorzystania biomasy żytniego wywaru gorzelniczego do produkcji etanolu celulozowego przy wykorzystaniu kwasowej obróbki wstępnej.
- Optymalizacja warunków hodowli wgłębnej (SmF) natywnych drożdży cerevisiae ukierunkowanej na produkcję fitaz.
- Analiza parametrów fizyko-chemicznych wybranych regionalnych francuskich win białych wytrawnych.
- Ocena wybranych parametrów fizyko-chemicznych piw popularnych na rynku krajowym.
- Wpływ wybranych parametrów procesowych na wydajność biosorpcji jonów chromu (VI) z użyciem mikroalgi Pseudopediastrum boryanum.
- Wpływ nieukierunkowanej mutagenezy na zmiany aktywności celulolitycznej izolatu Penicillium funiculosum.
- Ocena wpływu mikronizacji frakcji stałej wywarów gorzelniczych na wydajność produkcji bioetanolu celulozowego.
- Ocena wpływu pH środowiska na dynamikę wzrostu biomasy mikroalgi Pseudopediastrum boryanum.
- Charakterystyka aktywności katalitycznej wybranych enzymów celulolitycznych wykorzystywanych w różnych gałęziach przemysłu.
- Optymalizacja warunków mikrofalowej obróbki wstępnej biomasy lignocelulozowej.
- Wpływ składników podłoża i warunków hodowli na biosyntezę surfaktyny przez szczep Bacillus subtilis
- Produkty odpadowe jako substraty w syntezie mikrobiologicznej surfaktyny.
- Zastosowanie odpadów przemysłu browarniczego w produkcji analogów surfaktyny oraz charakterystyka uzyskanych bioproduktów.