Katedra Biotechnologii

Wpływ hydrolizy kompleksów fitynowych z wykorzystaniem fitazy mikrobiologicznej na wskaźniki technologiczne procesu fermentacji alkoholowej prowadzonego z udziałem drożdży Saccharomyces cerevisiae

Mikulski D. (kierownik), Kłosowski G. (opiekun naukowy): „Wpływ hydrolizy kompleksów fitynowych z wykorzystaniem fitazy mikrobiologicznej na wskaźniki technologiczne procesu fermentacji alkoholowej prowadzonego z udziałem drożdży Saccharomyces cerevisiae. " (2012/05/N/NZ9/02436 – Narodowe Centrum Nauki konkurs Preludium 3) Dofinansowanie w wysokości 65 875 zł. Czas realizacji projektu wynosi 18 miesięcy (02.2013 – 07.2014).

Publikacje będące efektem realizacji projektu:

  • Mikulski D., Kłosowski G., Rolbiecka A. 2015. Influence of phytase and supportive enzymes applied during high gravity mash preparation on the improvement of technological indicators of the alcoholic fermentation process. Biomass and Bioenergy 80, 191-202 (IF – 3,249; pkt. MEiN – 35).
  • Mikulski D., Kłosowski G. 2015. Phytic acid concentration in selected raw materials and the analysis of its hydrolysis rate with the use of microbial phytases during the mashing process. Journal of the Institute of Brewing 121, 213-218 (IF – 1,017; pkt. MEiN – 25).
  • Mikulski D., Kłosowski G., Rolbiecka A. 2014. Effect of phytase application during high gravity (HG) maize mashes preparation on the availability of starch and yield of the ethanol fermentation process. Applied Biochemistry and Biotechnology 174, 1455-1470 (IF – 1,735; pkt. MEiN – 20).

Materiały konferencyjne będące efektem realizacji projektu:

  • Mikulski D., Kłosowski G., Rolbiecka A. „Ocena tempa hydrolizy kwasu fitynowego w trakcie przygotowywania podłoży fermentacyjnych typu HG z wykorzystaniem różnych preparatów fitaz.” 58. Zjazd PTChem, 21.-25.09.2015, Gdańsk, p. 384.
  • Mikulski D., Kłosowski G., Rolbiecka A. „Wpływ hydrolizy enzymatycznej kompleksów kwasu fitynowego na aktywność fermentacyjną drożdży oraz skład lotnych produktów ubocznych procesu fermentacji alkoholowej.” IX Poznańska Konferencja Naukowa „Chemia – nowe wyzwania dla nauki i przemysłu” PTChem Oddział Poznański, 5.12.2014 Poznań, p. 144.
  • Mikulski D., Kłosowski G., Rolbiecka A. „Wpływ hydrolizy kwasu fitynowego w trakcie przygotowywania podłoża hodowlanego o podwyższonym ekstrakcie (typu HG) na aktywność fermentacyjną drożdży S. cerevisiae.” VIII Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie, 25.-27.06.2014 Chomiąża Szlachecka, p. 53.
  • Mikulski D., Kłosowski G. “The influence of phytase addition during the enzymatic starch hydrolysis process with the use of basic amylolytic enzymes on yield and the course of alcoholic fermentation process.” 5th Central European Congress of Life Sciences EUROBIOTECH 8.-11.10.2013, Kraków, P2.1, p. 14.
  • Mikulski D., Kłosowski G. „Ocena przydatności surowców skrobiowych wykorzystywanych do przygotowywania podłoży fermentacyjnych z użyciem enzymów z grupy fosfohydrolaz.” VII Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie, 19.-21.06.2013 Toruń, p. 79.